Over de METC
Wat is een METC?
Onderzoek dat onder de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen (WMO) valt, moet worden beoordeeld door een onafhankelijke commissie van deskundigen. Zonder een positief oordeel van deze commissie mag het onderzoek niet starten.
Er zijn twee soorten toetsingscommissies:
- de CCMO
- erkende METC’s
De erkende METC’s en de CCMO zijn zelfstandige bestuursorganen (ZBO’s, zie ook Kaderwet zelfstandige bestuursorganen). Dit betekent dat zij gerechtigd zijn om voor de burger bindende besluiten (in dit geval WMO-oordelen) te nemen. Een niet-erkende METC is geen ZBO en mag geen WMO-oordelen geven.
De wet bepaalt of onderzoek door de CCMO of door een erkende METC moet worden beoordeeld. Dit is vastgelegd in de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen en het Besluit Centrale Beoordeling. In de praktijk beoordelen de erkende METC’s de meeste onderzoeksprotocollen.
Ledenlijst van de METC
Voor dossiervorming wordt vaak een ledenlijst gevraagd. Op de website van de CCMO vindt u de meest recente ledenlijst van de METC.
Onderzoekers kunnen die ledenlijst gebruiken en samen met onderstaande verklaring en het METC-reglement toevoegen aan het onderzoeksdossier.
"METC-leden mogen alleen bij de METC-besluitvormingsprocedure betrokken worden indien ze onafhankelijk zijn van de onderzoeker van het te toetsen onderzoek. Daarom wordt aan het begin van iedere METC-vergadering gevraagd of een van de aanwezigen betrokken is bij een te beoordelen onderzoeksdossier. Het METC-secretariaat notuleert wie in de vergadering aanwezig is en wie bij welk onderzoek betrokken is. Ook wordt genotuleerd dat een betrokkene de vergadering verlaat gedurende de bespreking van het betreffende onderzoek. Daarnaast wordt in de METC database iedere betrokkenheid van leden geregistreerd. De METC handelt met deze werkwijze volgens haar Standard Operating Procedure en GCP 3.2.1."
Link
Op de website van de CCMO vindt u de meest recente ledenlijst van de METC:
Jaarverslag van de METC
"Voor u ligt het recentste jaarverslag van de Medisch Ethische Toetsingscommissie Utrecht. Hierin vindt u de belangrijkste getallen die ons werk reflecteren, zoals het aantal beoordelingen van WMO dossiers (101), het aantal wel/niet-WMO afwegingen (499) en de gemiddelde toetsingstermijn (44,3 dagen). In grote lijnen komen deze overeen met voorgaande jaren.
Het afgelopen jaar was bijzonder. Ten eerste is de METC UMC Utrecht verder gegaan onder de naam METC Utrecht per 1 januari 2019. De bundeling van krachten tussen UMC Utrecht en het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie is duidelijk geworden door deelname van leden van beide ziekenhuizen in onze METC, toetreding van professor Michel Zwaan tot het Dagelijks Bestuur en toezicht door beiden Raden van Bestuur middels de Commissie van Toezicht."